Nincs megjeleníthető tartalom

Dévény-módszer 

 

A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM) a mozgásrehabilitáció valamennyi területén alkalmazható, eredményei kimagaslóak a csecsemők és kisgyermekek esetében. Létrehozója Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző, aki kettős képzettségének gyakorlati tapasztalata alapján alkotta meg a módszert, amely több mint 40 éves múltra tekint vissza, és jelenleg is fejlődik. 

A Dévény-módszer két működési területet foglal magába: 


DSGM I. - speciális manuális technika (SMT), amely egyéni kezelés formájában zajlik.
DSGM II. - speciális testképző gimnasztika (STG), amelyben a művészi torna szemléletét, és gyakorlatanyagát használja fel a megindult mozgások további finomítása, fejlesztése céljából. 

A csecsemők és kisgyermekek mozgásproblémáinak kezelése a DSGM speciális manuális technikájával (SMT) történik. Ez egy kézzel végzett izommozgatási technika. Kettős hatásmechanizmussal bír, egyrészt mechanikai hatása révén kontraktúra oldást és izomhelyzet normalizálást jelent, másrészt stimulálja az idegrendszert. Egy mozgásprobléma -akár neurológiai, akár ortopédiai eredetű- az izom-, ín- és kötőszövet rendszerben mechanikai elváltozásokat hoz létre. Az izmokat és izomrostokat körülvevő kötőszövetes állomány, az ínak, a szalagok zsugorodnak és a mozgás további akadályát képezik. A DSGM a mozgásrehabilitáció első lépéseként az inaktivitás miatt zsugorodott izmokat alkalmassá teszi a speciális manuális technika segítségével a teljes mozgáspályán való működésre, amely megteremti a biomechanikailag helyes mozgás lehetőségét. Az izom felszabadul a kötöttségek alól, képessé válik a fiziológiásan kódolt mozgásminták előhívására. Ezt követően nyílik lehetőség az aktív izommunkára, az izomerősítésre, a helyesen létrehozott funkciók további finomítására. A kezelés során a terapeuta keze az izmokban és az izmokat körülvevő kötőszövetes rendszerben elhelyezkedő mechanoreceptorokon és idegvégződéseken keresztül idegrendszeri stimulációt végez. A keletkezett ingerületek a gerincvelőben futó pályák segítségével a nagyagykéregbe jutnak és aktiválják a mozgások beindulását.

A helyesen gyakoroltatott mozdulatok erősítik a test és az agy között futó idegpályákat, a funkcionális mozdulatsorok kezelés közben stabilizálják az idegsejtek közötti kapcsolatokat. Ez a folyamat az első életév folyamán a legintenzívebb, amely magyarázatot ad a korai kezelés fontosságára. A DSGM eredményesen alkalmazható: izomtónus zavarok spasticus és hypoton formái, cerebral paresis, ortopédiai kórképek veleszületett és szerzett esetei, pl. aszimmetrikus tartások, ferde nyak, lábtartási problémák, arthrogryposis, végtagfejlődési rendellenességek, szindrómákhoz kapcsolódó izomtónus zavarok, perifériás idegsérülések, szopási nehezítettség, beszédproblémák esetében. A Dévény-módszer alkalmazása már csecsemőkortól, probléma esetén akár a születés után elkezdhető és a mozgászavarok rendeződéséig - illetve súlyosabb esetekben a kezelés folyamatosan 10-12 éves korig is - alkalmazható. Természetesen a legjobb eredményt minél korábban elkezdett terápiával érünk el. Beutalót neurológus, neonatológus, ortopéd szakorvos, gyermek háziorvos adhat.

A csecsemő mozgási és testtartási rendellenességeire az alábbi jelek utalnak: 

• 0 – 2 hónapos kor - fejét csak egy irányba fordítja, koponyája deformált, - éber állapotban ujjai nyújtva vannak, tenyere nyitott, - törzsét, medencéjét, végtagjait aszimmetrikusan tartja/mozgatja, - szopási, etetési, nyelési problémák jelentkeznek. 

• 3 hónapos kor - karjai nehezen emelhetők, öltöztetésnél ellenáll, kezei ökölben vannak, - törzsét minden testhelyzetben, karban tartva is feszíti, - hason fekve alkarjaira nem támaszt, mellkasát, fejét nem emeli, - száját nyitva, nyelvét az ajkai között tartja, erősen nyálzik. 

• 4 – 5 hónapos kor - kezeit nem hozza középvonalba, tárgyakat nem fog, - oldalára nem fordul.

• 6 – 7 hónapos kor - hátról hasra és hasról hátra nem fordul, - a hason fekvést nehezen tűri, karjait oldalra nyújtva megemeli, „repülőzik”, - függőleges helyzetben tartva alsó végtagjaival nem támaszt, nem „rugózik”. 

• 8 – 9 hónapos kor - életkorának megfelelő mozgásfejlődése elmaradást mutat, nem kúszik, - aszimmetrikusan kúszik, csak az egyik oldali végtagjait használja. 

• 10 hónapos kor után - nem mászik, nem ül fel, - állásnál alsó végtagjait feszíti, sarkait nem teszi le.  

Összegezve, a DSGM egy funkcionális gyógytornakezelés, amely egyrészt magába foglalja a mély fascia technikát, amely elhárítja az izom-ín rendszer mechanikai akadályait, másrészt a gyermeket végigvezetve az életkorának megfelelő mozgásfejlődési állomásokon, nagymozgásokon, begyakoroltatja a biomechanikailag helyes, funkcionális mozdulatokat, ezáltal elősegíti az ehhez szükséges idegpályák, neurális kapcsolatok kiépülését és stabilizálódását.

A DSGM terápia és Dévény torna Székesfehérvár legújabb fejlesztő központjában, a Zöld Almában időpontegyeztetéssel már elérhető. Keressen minket bizalommal!